Son dönemlerde “metaverse” kavramını çok sık duyar olduk. Peki, Facebook, Epic Games gibi dev teknoloji şirketlerinin ciddi yatırımlar yaptığı asıl adı ”meta-universe” olan metaverse aslında nedir gelin beraber bakalım.

Metaverse aslında Yunanca ve İngilizce iki kelimenin birleşiminde türetilen bir kelime. Yunanca “meta” yani sonra, öte anlamındaki kelime ile İngilizce evren anlamında gelen “universe” kelimelerinden oluşuyor. Kısaca “evren ötesi” veya “kurgusal evren” olarak ta tanımlayabiliriz.

Bu kavram ilk olarak Neal Stephenson isimli yazarın Snow Crash romanında bahsedilmiş olmasına rağmen daha önce birçok bilim kurgu yazarı tarafından farklı platformlarda benzer adlandırmalar ile dile getirilmişti.

Birçok insana göre internetin geleceği olarak öngörülen bu kavramı birçok dijital dünyanın birleşmesiyle oluşan kolektif bir sanal paylaşım alanı olarak tanımlayabiliriz. Bu sanal evrene artırılmış gerçeklik veya sanal gerçeklik yoluyla erişmek mümkün olacak. İnsanlar bu evrende muhtemelen yarattıkları bir üç boyutlu avatar ile gezecek, oyun oynayacak, alışveriş yapacak, konsere gidecek. Gerçek hayattaki birçok fiziksel aktiviteyi bu ortamda gerçekleştirebilecek. Böylece sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin kullanım alanını ve sınırlarını önemli ölçüde geliştirmiş olacak.

Metaverse

Metaverse

Kripto para birimlerinin de metaverse’de önemli bir yeri olduğunu söylemeden geçemeyiz. Daha önceki NFT yazımızda da (aşağıda linki bulabilirsiniz) dijital varlıkların satışından ve bunların sanal ortamda korunmasından bahsetmiştik. Bu dijital eserlerin metaverse de sergilenmesi ve satılması da planlanıyor. Metaverse coinleri de tıpkı Bitcoin ve altcoinler gibi kripto para borsalarında satılabiliyor.

Bazı oyun şirketleri hali hazırda Metaverse dünyasını kısmen uygulamaya geçmiş durumda. Robox bunlardan birisi. Bu platform, çocuklar ve gençler tarafından yapılmış sayısız oyunlardan oluşuyor. Fortnite platformunda da, 350 milyon kişinin oynadığı bir hayatta kalma oyunu da yine Metaverse ile ilişkilendirilebilir.

Facebook’un metaverse projeleri için önümüzdeki yıl Avrupa Birliği ülkelerinde on bin kişiyi istihdam edeceğini açıklaması ve teknoloji devlerinin konuya olan ilgisi şuan bilim kurgu gibi görünen bu platformun yakın gelecekte hayatımızda çok önemli bir yer tutacağını gösteriyor. Facebook ayrıca Metaverse’ü tanıtmak ve kullanmak için gerekli olacak sanal gerçeklik aksesuarlarını tanıtmak amacıyla fiziki mağazalar açacak.

Bu sanal dünya sadece sosyal hayatımızı değiştirmekle kalmayacak aynı zamanda kripto paraların gücünü de perçinleyerek finans piyasalarını da etkileyecek.

https://selimispirlioglu.com/nft-nedir/