Son dönemde blok zinciri ve kripto paraların yükselişini NFT teknolojisi izledi. Peki, özellikle sanat eserlerinin yüksek fiyatlarla satışını dijitale taşıyan bu teknoloji nedir ve nasıl oluşturulur? NFT, yani “Non-Fungible Token” 2021 yılında adından sıkça söz ettiriyor. Kripto topluluğunun bu varlıklara yatırım yapma hevesi ve bu varlıklar içerisinde en popüler olanların milyonlarca dolara satılmasıyla fiyatlarını çok yüksek seviyelere çıkardı.

Değişebilen varlıklar olan dolar, hisse senedi, bitcoin veya altın külçelerinin aksine ‘değiştirilemez’ NFT varlıklar her biri benzersiz ve biricik kalemleri ifade ediyor. Örneğin elinizdeki bitcoin ile başkasının elindeki bitcoin aynı değer anlamına geliyor. Ancak her bir bitcoinin farklı değerde olduğunu düşünün. O zaman bu artık bir birim olmaktan ve transfer aracı olmaktan çıkıyor. İşte ” Non-Fungible Token” varlıkların durumu da bu.

Ethereum blok zincirinin bir parçası olan NFT’leri dijital eserlere sahip olmak için bir tür sertifika gibi düşünebilirsiniz. ” Non-Fungible Token” alışverişler blok zinciri teknolojisi üzerinden kayıt altına alınıyor. Bu dijital varlıklar silinemezler, kopyalanamaz, bölünemez veya benzer bir varlıkla eşitlenemezler, çünkü her NFT varlığı kendi başına benzersizdir. Hiçbir iki ” Non-Fungible Token” birbirine benzemez ve bu benzersizlik ve kıtlık onlara değer verir. NFT’ye örnek olarak dijital sanat eserleri, spor kartları, internetteki domain adı ve IP adresi olarak bulunan sanal arazi parçaları veya kriptopara birimi için kullanılan cüzdan adları verilebilir. Değiştirilemez Tokenlar, sahip oldukları özellikler sebebiyle genellikle telif hakkı bulunan ürünler oluşturmak için tasarlanıyor. Örneğin bir sanatçı, kendi sanat eserini değiştirilemez token olarak oluşturduğunda ürünün her satışında sanatçı kendisine aynı zamanda pasif gelir de oluşturmuş oluyor.

Cem Yılmaz NFT

Cem Yılmaz NFT

CEM YILMAZ DA NFT DÜNYASINA KATILDI

Beeple’ın rekor kıran bir satışa imza atmasından sonra tüm gözler bu yenidünyaya çevrildi. Sanat ve gösteri dünyasından pek çok ismin rağbet ettiği ” Non-Fungible Token” pazarına Cem Yılmaz da katıldı. Twitter’da önce “Var mı NFT isteyen. İsteyene atıyorum. Deneme ya bi şey değil ” yazan Yılmaz, ardından da OpenSea isimli popüler pazardaki profilini paylaştı. Yılmaz, OpenSea’de şu an için dört çizimini paylaştı.

https://1000kitap.com/Selimisp

https://selimispirlioglu.com/gelecek-nasil-gelecek-2050-4-nanoteknoloji/